Personlig service Säker betalning Snabba leveranser Fraktfritt över 1500:-   

Expansionskärl från Beulco, Altech & Flamco

Vi erbjuder kvalitativa expansionskärl från Flamco, Beulco, Flamco & Altech. Ett expansionskärl används i olika värmesystem och kylsystem för att ta upp expansionen som blir av vattnet. Vattnet utvidgas när det värms upp, varför vätskan kräver större volym ju högre temperatur vätskan får. Volymökningen orsakar ett större tryck, och för att inte värme- eller kylsystemet ska sprängas krävs ett bra expansionskärl.

Kärlets volym ska därför motsvara cirka 5 procent av den totala vattenvolymen om det är ett öppet system och minst 10 % för ett slutet system. Här i vår webbshop hittar du både öppna och slutna expansionskärl i alla storlekar för värmesystem.

Visa filter Dölj filter
Underkategorier

När vatten blir uppvärmt krävs en utökad volym vilket expansionskärlet hanterar. Din VVS är återförsäljare av varumärken som andas kvalitet. Flamco, Beulco och Altech är tre exempel på företag med bra produkter. I sortimentet finns både slutna och öppna expansionskärl samt många reservdelar och tillbehör. Skapa ett värmesystem som har de absolut bästa förutsättningarna att fungera på ett optimalt sätt. Kontakta oss på 0533-106 50 eller via mejl vid frågor och funderingar, vi hjälper gärna till!

Hur fungerar ett expansionskärl?

Enkelt förklarat är expansionskärl ett utrymme i stål dit vatten kan söka sig när det blir upphettat och expanderar. Finns inte ett expansionskärl och dess funktion finns alltid risk för skador på rör och övriga delar av värmesystemet. Det varma vattnet förhindras att ta sig ut i värmesystemet och trycket kommer att förbli intakt, vilket är anledningen till att expansionskärl också benämns som tryckkärl. Vatten som värms upp expanderar normalt mellan tre till fem procent dess normala storlek. 

Öppet expansionskärl från 100 & 200 liter

Ett öppet expansionskärl är vanligt att använda sig av. Trycket i systemet regleras då med hjälp av en vätskepump och kärlet ses då som en extra buffert. Din VVS säljer många storlekar, från 100 och 200 liter och uppåt. Utgå från hur mycket vatten som finns i systemet och räkna med 5 % av systemvolymen för ett öppet system och 10 % för ett slutet. Vid val mellan två storlekar är det rekommenderat att ta den större storleken.

Stort utbud av olika storlekar på expansionskärl

Alla värmesystem är olika och unika. Därför arbetar Din VVS med ett stort utbud med många olika storlekar. Det är viktigt att dimensionera ett expansionskärl till din bergvärme, fjärrvärme eller kylsystem på ett bra sätt. Vattnets ökade tryck då det expanderar kräver ett hållbart expansionskärl som effektivt klarar av volymökningen för att inte belasta övriga rör. Komplettera eller byt ut reservdelar och tillbehör för att alltid ha full kontroll. Välkommen in att utforska det spännande sortimentet!